Džem od jagoda



I jos jednom jagode, ovaj put u vidu domaćeg džema, bez ikakvih dodataka, od samo dva sastojka, jagoda i šećera. Ja lično ne volim guste i čvrste džemove. Nekako su mi lepši ovi sa komadićima voća

i malo ređi pa ih možete koristiti kao preliv preko sladoleda recimo, i naravno za palačinke, tu su nezamenljivi. Recept koji sledi je za količinu od 1 kg jagoda, a vi ga možete prilagoditi svojim potrebama.



Potrebno je:
1 kg jagoda
500-600 g šećera



Priprema:
Jagode operite i skinite im peteljke. Odstranite oštećenja ukoliko ih ima. Krupnije komade voća isecite na 2-3 dela, a one sitnije možete staviti i cele. Posipite šećerom, izmešajte i ostavite poklopljeno preko noći u frižideru, ako vam je tako zgodnije, ili možete odmah krenuti sa kuvanjem. Kad provri, smanjite vatru i uz povremeno mešanje kuvajte oko sat vremena, U toku mešanja gnječite kašikom jagode lagano, pazeći da ipak ostanu komadići voća.Penu koja se stvara u toku kuvanja skidajte kašikom. Džem je gotov kada se kaša zgusne, ali ne previše jer će se i hlađenjem zgusnuti. Vruć džem sipajte u tegle, zatvorite i okrenite naopako kako bi se stvorio vakum, pa posle 5 minuta vratite tegle u uspravan položaj, ostavite da se ohladi pa odložite na tamno i hladno mesto.


Коментари

Популарни постови