недеља, 09. април 2017.

Čokoladni rolat



Za opušteno nedeljno popodne uz kafu ili možda čaj, idealno bi se uklopilo i nešto slatko za šta vam ovom prilikom preporučujem ovaj fantastični čokoladni rolat od tamne čokolade.
Savršena kombinacija blago kiselkastog džema i gorke crne čokolade nikako vas neće ostaviti ravnodušnima. Uživaćete svim čulima.


Potrebno je:
kora:
jaja
150 g  šećera
  • 35 g kakao praha
  • 10 g  brašna
  • prstohvat soli
  • fil:
  • 200 ml slatke pavlake
  • 140 g crne čokolade (70% kakao mase)
  • 3 kašike džema od višnje ili maline
  • glazura:
  • 60 g crne čokolade (70% kakao mase)
  • 2 kašike ulja



  • Priprema:
Za fil zagrejte slatku pavlaku, dodajte kockice čokolade i mešajući rastopite. Ostavite smesu u frižideru da se dobro ohladi.
Rernu zagrejte na 220 stepeni. Pleh od rerne obložite papirom za pečenje i premažite ga sa vrlo malo ulja kako bi se kasnije pečena korica lakše odvojila.Prosejte brašno, si i kakao prah u jednu posudu i ostavite je sa strane.
Žumanca umutite mikserom sa 2/3 šećera dok se sav šećer ne istopi. Belanca posebno čvrsto umutite sa preostalim šećerom. U posudu sa umućenim žumancima dodajte trećinu smese sa kakao prahom i trećinu umućenih belanaca i lagano promešajte. Na isti način u jos dva navrata dodajte ostatak kakao smese i belanca. Rasporedite smesu na papir u plehu i pecite oko 5-7 minuta. Pečenu koru odmah preokrenite na vlažnu kuhinjsku krpu, pažljivo odvojite papir, a zatim je zajedno sa krpom uvijte u rolat i ostavite da se ohladi.

Ohlađenu smesu slatke pavlake i čokolade mikserom umutite u krem. Ohlađenu koru premažite džemom, a zatim i kremom i ponovo uvijte u rolat.
Za glazuru otopite čokoladu sa uljem i premažite rolat. Dobro ohladite rolat u frižideru pre sečenja i služenja.









2 коментара: