Пређи на главни садржај

Tri posna kolača




Predstavljam vam još tri recepta za posne kolače. Sa kokosom, kikirikijem i čokoladom, sigurna sam da će vam se barem jedan od njih dopasti.

Kikiriki štangle



Potrebno je: 
120 g margarina
120 g prah šećera
120 g mlevenog kikirikija
120 g čokolade
120 g izlomljenog keksa 
glazura 
100 g bele ili crne čokolade (po želji)
3 kašike ulja 
Priprema:
Margarin i prah šećer penasto umutite. Dodajte mleveni kikiriki, istopljenu čokoladu i izlomljeni keks. Dobro promešajte masu i na dasci obloženoj folijom oblikujte pravougaoni kolač.
Rastopite čokoladu, belu ili crnu, kako više volite, i prelijte preko kolača. Ostavite da se stegne i i secite na štangle.
Kolač napravite par dana ranije kako bi keks omekšao, bolje ćete onda iseći kolač, a i ukusniji je kad se svi sastojci lepo spoje.


Kokos bajadera 





Potrebno je: 
300 g šećera
200 ml vode
250 g margarina
300 g mlevenog keksa
100 g kokosa 
glazura 
100 g bele čokolade
3 kašike ulja
Priprema:
Šećer i vodu stavite u šerpicu i kad provri kuvajte još 3-4 minuta. Dodajte margarin i mešajte da se rastopi. Zatim dodajte mleveni keks i kokos i sve dobro umešajte.
Smesu izlijte u pleh obložen folijom i ostavite da se stegne. Od polovine ove smese možete napraviti kuglice i uvaljati ih u keks npr.
Otopite na pari čokoladu sa uljem i prelijte bajaderu, pa kad se stegne isecite na štanglice. Bajaderu možete preliti i belim fondanom napravljenim od prah šećera i malo vode.


Čokoladne rolnice od oblande





Potrebno je: 
2 lista male oblande
120 g margarina
120 g prah šećera
120 g čokolade
30 g kakao praha
2 kašike mlevenih badema (oraha)
1 kašika ruma 
glazura 
50 g čokolade
1 kašika ulja
Priprema:
Listove oblande stavite između dve mokre krpe i ostavite da povuču vlagu i omekšaju. Za to vreme napravite premaz. Margarin i prah šećer penasto umutite pa dodajte otopljenu čokoladu, kakao, mlevene orahe ili bademe i kašiku ruma. Dobro promešajte smesu.
Omekšale listove oblande rasecite na po dva dela po dužini i svaki deo filujte prethodno pripremljenom smesom. Lagano umotajte tanke rolatiće od oblande pa ih još malo kotrljajte napred-nazad po stolu kako bi vam bili jednake debljine i kako bi se lepo spojile ivice. Ne pritiskajte previše da ne biste slomili oblandu.
Napravljene rolatiće ostavite da se stegnu pa ih isecite na 6 delova svaki kako bi dobili 24 male rolnice.
Rastopite čokoladu sa uljem na pari pa umačite krajeve rolnica i ostavite ih da se stegnu. Po želji, možete polovinu rolnica potopiti skroz u čokoladnu glazuru, dobićete lep kontrast na tanjiru ;)  



 

Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Slatko od smokve

Oduvek se kuvalo u našoj kući. Imali smo jednu veliku smokvu u voćnjaku iza kuće u selu, radjala je odlično tako da mama nije propuštala priliku da skuva slatko svake godine, obavezno!

Štrudlice sa pekmezom

Veoma nežne, prhke štrudlice sa domaćim pekmezom, koje su idealne za posluženje uz čaj ili kafu, bile su na meniju pre par dana kod mene, pa vam ih danas toplo preporučujem!

Kolači sa rozen koricama

Predstaviću vam dva odlična recepta za kolače sa rozen koricama. Pored toga što se relativno jednostavno i brzo pripremaju, veoma su izdašni, za velike proslave i slave su idealni. Prvi je veoma interesantan, šaren, sa bogatom aromom lešnika i keksa, dok je drugi čokoladni,  laganiji i kremastiji. Ne bih mogla da se odlučim koji je lepši;)