Пређи на главни садржај

Tri posna kolača




Predstavljam vam još tri recepta za posne kolače. Sa kokosom, kikirikijem i čokoladom, sigurna sam da će vam se barem jedan od njih dopasti.

Kikiriki štangle



Potrebno je: 
120 g margarina
120 g prah šećera
120 g mlevenog kikirikija
120 g čokolade
120 g izlomljenog keksa 
glazura 
100 g bele ili crne čokolade (po želji)
3 kašike ulja 
Priprema:
Margarin i prah šećer penasto umutite. Dodajte mleveni kikiriki, istopljenu čokoladu i izlomljeni keks. Dobro promešajte masu i na dasci obloženoj folijom oblikujte pravougaoni kolač.
Rastopite čokoladu, belu ili crnu, kako više volite, i prelijte preko kolača. Ostavite da se stegne i i secite na štangle.
Kolač napravite par dana ranije kako bi keks omekšao, bolje ćete onda iseći kolač, a i ukusniji je kad se svi sastojci lepo spoje.


Kokos bajadera 





Potrebno je: 
300 g šećera
200 ml vode
250 g margarina
300 g mlevenog keksa
100 g kokosa 
glazura 
100 g bele čokolade
3 kašike ulja
Priprema:
Šećer i vodu stavite u šerpicu i kad provri kuvajte još 3-4 minuta. Dodajte margarin i mešajte da se rastopi. Zatim dodajte mleveni keks i kokos i sve dobro umešajte.
Smesu izlijte u pleh obložen folijom i ostavite da se stegne. Od polovine ove smese možete napraviti kuglice i uvaljati ih u keks npr.
Otopite na pari čokoladu sa uljem i prelijte bajaderu, pa kad se stegne isecite na štanglice. Bajaderu možete preliti i belim fondanom napravljenim od prah šećera i malo vode.


Čokoladne rolnice od oblande





Potrebno je: 
2 lista male oblande
120 g margarina
120 g prah šećera
120 g čokolade
30 g kakao praha
2 kašike mlevenih badema (oraha)
1 kašika ruma 
glazura 
50 g čokolade
1 kašika ulja
Priprema:
Listove oblande stavite između dve mokre krpe i ostavite da povuču vlagu i omekšaju. Za to vreme napravite premaz. Margarin i prah šećer penasto umutite pa dodajte otopljenu čokoladu, kakao, mlevene orahe ili bademe i kašiku ruma. Dobro promešajte smesu.
Omekšale listove oblande rasecite na po dva dela po dužini i svaki deo filujte prethodno pripremljenom smesom. Lagano umotajte tanke rolatiće od oblande pa ih još malo kotrljajte napred-nazad po stolu kako bi vam bili jednake debljine i kako bi se lepo spojile ivice. Ne pritiskajte previše da ne biste slomili oblandu.
Napravljene rolatiće ostavite da se stegnu pa ih isecite na 6 delova svaki kako bi dobili 24 male rolnice.
Rastopite čokoladu sa uljem na pari pa umačite krajeve rolnica i ostavite ih da se stegnu. Po želji, možete polovinu rolnica potopiti skroz u čokoladnu glazuru, dobićete lep kontrast na tanjiru ;)  



 

Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Predlog menija za posnu slavu

Ovo je samo jedan predlog kako da pripremite neke specijalitete za posnu slavu. Već sam objavila par postova sa predlozima za predjelo, pite i kolače, a ovde ću vam predstaviti ono što sam ja pripremila za svoju slavu

Posni sitni kolači

Nedavno sam objavila post sa sitnim kolačima i većina od njih je bila posna, a sada evo još nekoliko recepata za sitne posne kolače. Svi su izuzetno ukusni, napravljeni od posnih sastojaka, ali ih veoma lako možete preobratiti u masnu varijantu i napraviti za neko popodnevno druženje uz kaficu.

Zalivena pita sa višnjama

Pitu sa višnjama uglavnom svi vole. Ja lično najviše volim kad je prokisela, bez šećera, takva mi najviše prija. Ukusi su različiti pa sam tako i ja odlučila da udovoljim muškom delu porodice koji  ipak voli kad je slatkiš sladak, i zato sam im pripremila ovu bogatu varijantu pite sa višnjama, zalivenu šerbetom , sočnu i slatku.